Woning en fotostudio, Amsterdam

Dit bedrijfsgebouw uit de jaren ’50, werd in de jaren ’80 verbouwd tot schildersatelier.

 

1997

In de woning werd op de eerste en de tweede verdieping de achteruitbouw afgebroken.

Op de eerste verdieping kwam een nieuwe uitbouw met de slaapkamer en een klein terras.

Op de tweede verdieping werd op de nieuwe uitbouw een dakterras op het zuiden gemaakt.

Door dit dakterras en door de industriele daklichten,  is de tweede verdieping veel aantrekkelijker dan de grotere, op de smalle straat en op het noorden georiënteerde, eerste verdieping.

Om gelijkmatig gebruik van de verschillende ruimtes te bewerkstelligen, leidt de routing in de nieuwe plattegrond vanaf de straat en de berging naar een ruime werkhal met open haard op de eerste verdieping, en vandaar naar de noordkant op de tweede verdieping, met o.a. een zithoek naast de routing, en uiteindelijk pas naar de zonnige terraszijde met eetkeuken.

Een aantal elementen van de verbouwing tot schildersatelier, zoals de keramische vloer, zijn behouden.

 

1999

De fotostudio is ontworpen als een open ruimte met verschillende plekken, heel open naar de straat toe en naar achter toe steeds meer gesloten.

Voor de studio en voor de hal op de eerste verdieping ontwierp ik vier meter lange werktafels.